logo
Vissza a nyitóoldalra

Legkedveltebb túraútvonalak

Nepálban rengeteg többé-kevésbé jól bejárt túraútvonal létezik.
Ezek közül a legnépszerűbbeket szeretném itt röviden bemutatni:

Annapurna szentély (Annapurna Base Camp) túra
Everest alaptábor túra
Jomsom-Muktinath túra
Dhampus- Sarangkot túra
Ghorepani-Poon Hill- Ghandruk túra
Annapurna kör(Annapurna Circuit)
Langtang túra

 

Annapurna szentély (Annapurna Base Camp) túra

Nóri Landrukban, útban A.B.C.-be

Az Annapurna szentély, ahol az alaptábor is található, kb. 4100 m magasságban fekszik, 40 km-re északra Pokharától, Nepál második legnagyobb városától. Az egyik legnépszerűbb túraútvonal, mivel  nem túl nehéz és nem túl hosszú (6-8 nap), ezenkívűl páratlan, megkapó látványt nyújt az óriás hófödte csúcsok közelsége.
A túra útvonala először a Modi Khola völgyében vezet felfelé, ahol gondosan megművelt teraszos rizsföldek mellett, és takaros kis hegyi falvakon keresztül lépcsőzünk felfelé. Utunk során néhányszor átkelünk hegyi patakokon, amelyen hol egy pompás függőhíd ível át, hol pedig néhány fatörzsből tákolt hidacskán egyensúlyozunk. Csak semmi pánik! Az utolsó állandóan lakott települést, Chhomrongot (2020m) elhagyva, nemsokára egy rododedron erdőbe érünk, ahol csodálatos virágerdőben gyönyörködhetünk, ha éppen tavasszal járunk erre. A túraösvény ezután a Hiunchuli (6441 m) és Macchapuchare (6997 m) havas csúcsai közötti szorosban folytatódik. A szentélybe feljutva nyolc 7000 m feletti hegycsúcs, többek között Annapurna South (7273 m), Fang (7647 m), Annapurna 1 (8091 m), Gangapurna (7454 m), Annapurna 3 (7555 m) látványa kápráztatja el a fáradt túrázókat.
A túra nehézsége: közepes.
Legmagasabb pont: 4095 m
Fel

Everest alaptábor túra

Namche Bazar

Mondhatjuk, hogy a legnépszerűbb nepáli túraútvonal, hiszen a legtöbb ember azért (is) jön Nepálba, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everest-et megcsodálhassa „testközelből”.
A Mt. Everest  Nepál északkeleti részén, a Solu Khumbu régióban magasodik, amely a serpák hazája is egyben, akik nemcsak a rendkívüli hegymászó tudásukról, hanem a vendégszeretetükről is oly ismertek. A túra Luklából (2740m) indul, ahová Katmanduból kisrepülőn juthatunk el.
Hossza 11-14 nap, melynek „csúcspontján” a Kala Pattar csúcsáról (5455m) vethetünk közeli pillantást a Mt. Everest (8848 m), Lhotse (8501 m), Lhotse Shar (8383 m), Cho-Oyu (8153 m), Pumori (7138 m) és még egy sor 6000 méter feletti csúcsra. Utunk során számos serpa falun megyünk keresztül, bepillantást nyerve az ottélők mindennapjaiba és kultúrájába. A hegyek között sok még ma is működő buddhista kolostort is láthatuk, némelyik látogatására lehetőség is nyílik. (Tengboche). A felfelé menet erősen ajánlott 1-2 akklimatizációs napot beiktatni, hogy a szervezetünk fokozatosan szokjon hozzá a magashegyi levegőhöz.
A túra nem kifejezetten nehéz, de mindenképpen olyan aktív, jó kondícióban levő embereknek ajánlott, akik máskor is túráznak, vagy más kitartást igénylő sportot űznek.
Legmagasabb pont: 5455 m (Kala Pattar)
Fel

Jomsom-Muktinath túra

Kagbeni

Jomsom egy kisváros, a Kali Ghandaki folyó két partján terül el, Pokharától északra, az Annapurna hegység északnyugati felén. A túra útvonala a Kali Ghandaki folyó völgyében vezet az Annapurna és a Dhaulagiri hegységek között, majd végül kiér a Himalája vonulatának északi felén, amely a Tibeti fennsíkhoz hasonló száraz pusztaság.
A Kali Ghandaki folyó völgye, amely összeköttetést biztosít az indiai síkság és tibeti fennsík között, különböző népek, vallások, kultúrák, éghajlatok és tájak sorát foglalja magában, amely e túra sokszínűségét is adja. Itt van a fosszilált ammoniták (saligram) lelőhelye is a Kali Ghandaki völgy felső részén.

Muktinath

A végső cél Muktinath szent temploma, egy napi járásra van után Jomsom. Muktinath nevezetes zarándokhely, mind a hinduk, mind a buddhista emberek számára, ahol tibeti kereskedőket és hindu „szent embereket” (sadhu) Indiából egyaránt láthatunk. A hindu hívők számára az itteni vízben való megfürdés a halál utáni megváltást jelenti. Hitük szerint Brahma gyújtotta meg itt az örök lángot, amelyet itteni templomban azóta is őriznek. A buddhisták azért jönnek e helyre, ahol a nagy bölcs Rinpoche guru (Padmasambava) meditált. A tengerszint feletti magasság itt 3710 méter, amely egyben a túra legmagasabb pontja is. Hegyi betegség nem jellemző a fokozatos emelkedés miatt.
Visszafelé mehetünk repülővel Jomsomból, vagy ugyanazon az úton immár lefelé ereszkedve.
A túra hossza 7-8 nap, csak oda.
Fel

Dhampus- Sarangkot túra

Kilátás DhampusbólEz a túra tulajdonképpen  egy kellemes sétának is tekinthető, ideális kisgyermekes családoknak, idősebbeknek, és mindazoknak , akik nem kívánnak több napot túrázással tölteni, de szeretnének egy kicsit kikapcsolódni, relaxálni a természetben, és friss hegyi levegőt szívni.
A túraútvonal Pokhara közelében középmagas hegyek között halad át a Pokara völgyén.
Legmagasabb ponton Dhampus faluban 1750 méteren leszünk, ahonnan csodás kilátásban lehet részünk a távoli hófedte csúcsokra. Ahogy keresztül megyünk  a falun, teraszosan megművelt rizsföldek mellett haladunk el. A vendégszerető barátságos falusiakkal való találkozás is felejthetetlen élményt nyújthat.
Pokharából indul a túra, és vissza is ide érkezik.

FelGhorepani-Poon Hill- Ghandruk túra

Ghandruk

Ez az útvonal az Annapurna lábánál vezet végig a Poon Hill (3200 m) nevű kilátóhelyre, ahonnan megkapó panorámában lehet részünk a Dhaulagiri és az Annapurna hegységek égbenyúló hófedte csúcsaira. Sokan úgy vélik, itt lehet a leggyönyörűbb napkeltét megfigyelni az egész világon. Mindenképpen érdemes korán felkelni annak, aki ide ellátogat. A túraösvény gurungok és magarok aprócska falvain vezet át, majd a visszaúton  egy nagy rododendron erdőn  keresztül haladhatunk, amely március-áprilisban elragadóan szép virágerdővé változik.
Minden természetkedvelőnek és hegyek iránt rajongónak óriási élményt nyújt ez a kirándulás. Hossza csupán 3-4 nap,  nagyobb erőfeszítést nem igényel, így bátran ajánlható mindenkinek, aki nem akar nagyobb magasságokba felmászni, de szeretne a magas hegycsúcsok nyújtotta panorámában gyönyörködni.
Fel

Annapurna kör(Annapurna Circuit)

Ez az Annapurna régióbeli túra kínálja a legjobb lehetőséget, hogy  közeli pillantást vethessünk a természet csodálatos képződményeire, melyek elősegítették, hogy a leglátogatottabb túraútvonal legyen a világon 1977 óta, amikor először megnyitották a külföldiek előtt is.
Ezen a sokat dicsért és látványos túrán olyan különleges élményben részesedhet az, aki végig járja, ami minden bizonnyal élete egyik csúcspontját is jelentheti.
Az ittélő emberek hagyományokkal teli kultúrája és páratlan vendégszeretete csodálatos felfrissülést ad a léleknek.

Marshyangdi-folyó völgye

A túra Pokharától keletre fekvő Beshisahar-ból (790m) indul, a Marshyangdi folyó völgyében emelkedik lassan egyre feljebb, az Annapurna hegységet északkelet irányból kerülve meg fenséges hegyi panorámában lesz részünk. A legmagasabb pont, Thorang La szoros (5416m) előtt egy napot ajánlatos akklimatizációnak szentelve eltölteni, majd a szoroson átkelve Alsó Musztáng száraz, kies területére érünk, ahol a hinduk és buddhisták híres zarándokhelye, Muktinath mellett haladunk el.
Utolsó állomása a túrának Jomsom (2713 m), ahol a világ talán legzamatosabb almái is teremnek.  Innen kisrepülővel visszarepülhetünk Pokharába, vagy az Annapurna-kört teljessé téve A Jomsom túra útvonalán megyünk vissza a Kali Ghandaki folyó völgyében.
A túra hossza Jomsom-ig kb. 11-12 nap, a teljes kör 16-18 nap. Közepesen nehéz.
Fel

Langtang túra

Gosainkund-tó

A Langtang-völgy csodálatos hegyvidáki régió Katmandutól északra, a tibeti határig húzódik. A nepáli túrák közül minden bizonnyal ezen a vidéken lehet a legkevesebb erőfeszítéssel a legváltozatosabb látnivalókban részünk. Észak-dél irányba futú völgyek sora számos lehetséges túraútvonalat kínál. Gosainkund és Helambu régiók délen fekszenek, itt a Langtang-régióval kiegészítve hosszabbb-rövidebb túrákat (7-21 nap) tehetünk.
Ezen a vidéken létesült Nepál első nemzeti parkja, a Langtang Nemzeti Park. Lakói, a tamangok, akiknek a vallási hagyományaik, nyelvük , öltözetük sokkkal jobban hasonlít a tibetiekéhez, mint a középmagas hegyekben élő rokonaikéhoz.
Amit nagyon érdemes megnézni: Gosainkund-tó, hegycsúcsok: Langtang Lirung (7246m) Yala peak(5500m), Langshisha Ri (6310m.), Gang Chhenpo (6388m)
Az itteni magashegyi táj, az érintetlen őshonos növényvilág ideális kirándulási célpont lehet azoknak a túrázóknak, akik időszűkében vannak.
Fel