zaszlo

Nepáli idő:imamalom

Elérhetőségem: welcome2nepal@ hotmail.com

Röviden Nepálról...

Földrajzi elhelyezkedés

Nepál dél-ázsiai ország, délről India, északról Kína határolja.
Területe 147ezer km2, ami mintegy másfélszerese Magyarországénak. Az ország 80%-át a Himalája vonulatai teszik ki, a többi 20% a Hindusztáni-alföldhöz tartozó Terai síkság.
Az első dolog, ami a legtöbb ember fejébe beugrik Nepálról, hogy itt található a Föld legmagasabb pontja, a 8848 m magas Mt. Everest (nepáliul Sagarmatha, tibeti nyelven Csomolungma).
Nepál címere
Nepál új címere

Azt már kevesebben tudják, hogy a világon található 14 db 8000 méter feletti hegycsúcs közül 8 szintén Nepálban van.
Az ország államformája: demokratikus szövetségi köztársaság. (Igen, ez új, nemrég még alkotmányos monarchia volt. Bővebben erről a Rövid történelem részben.)

Nepál a térképen

Az itt élő emberek
Lakossága: kb. 29 millió fő. A népesség etnikai szempontból igen összetett. Indoeurópai és mongolid típusú emberek egyaránt alkotják Nepál lakosságát, bőrszínük valakinek világosabb, valakinek pedig egész sötét.

A
legfőbb népcsoportok: chetri, brahmin, magar, tharu, tamang, nevár, muszlim, kami, yadav, rai, gurung, damai, limbu, thakuri, dalit (kaszton kívüliek), sherpa! (igen, ez is egy népcsoport neve, nem pedig a hegymászókat kiszolgáló teherhordóké, ahogy tévesen szerepel a nyugati köztudatban), és még nagyon sok más.
Nepálban jelentős számú
tibeti is él menekült státusban (állampolgárság nélkül), akik az 1959-es tibeti felkelés után menekültek ide.
A különböző népcsoportoknak gyakran saját nyelvük, szokásaik, ételeik vannak.

Régebben Nepálban is működött az indiaihoz hasonló
kasztrendszer. Kasztoknak tulajdonképpen a különböző népcsoportokat tekintjük, és ezeken belül vannak kisebb alkasztok. Ma már a törvény kimondja, hogy minden ember egyenlő függetlenül az etnikai (kasztbeli) és vallási hovatartozásától. Az embereket egyáltalán nem zavarja, hogy a barátja, iskolatársa, munkatársa, szomszédja stb. más kasztból való, nincsenek olyan ellenérzéseik egymással szemben, mint pl. a magyar és cigány emberek között Magyaroszágon. Elfogadják egymás másságát és tiszteletben is tartják azt.
A kasztrendszer maradványai azért még most megtalálható az emberek életében: pl. házasságot még ma is zömében azonos kaszthoz tartozók kötnek. A falvakban általában egy kasztbeli emberek laknak. Az én falum, Dhampus régebben gurung falu volt, csak néhány évtizede költöztek be brahmin családok. Ez jól látszik a falu elhelyezkedésében: az alsóbb részeken élnek a brahminok, fent pedig a gurungok és dalitok.

Szomszédaink Dhampusban
Szomszédaink, mellettem anyukám

A hivatalos nyelv a nepáli, amelyet mindenki ért és beszél, mivel a tanítási nyelv az iskolákban is ez, de rajta kívül még tucatnyi más nyelven is beszélnek.
A főváros Katmandu, az ország közepén a Katmandu-völgyben helyezkedik el kb. 1 milliónyi lakossal. Nagyobb városok még: Patan (Lalitpur), Biratnagar, Birganj, Bhaktapur, Pokhara, Nepalganj, Janakpur, Dharan.
A legsűrűbben lakott országrészek: a Katmandu-völgy és a déli Terai régió.


A lakosság 85%-a vidéken él és földművelésből tartja fenn magát. Nagyrészük szegény körülmények között él, csupán a városokban él egy szűkebb tehetős réteg, amely megengedheti magának a nyugati színvonalú életmódot. Ők főleg kereskedelemből, turizmusból és külföldi munkákból szerezték a vagyonukat.

Tudni kell, hogy Nepálban nagyon kevés embernek jut állás, így aki teheti (főleg fiatal férfiak) külföldre mennek hosszú évekre vendégmunkásnak többnyire az Arab-öböl menti államokba, vagy katonának az indiai vagy brit hadseregbe. Ez utóbbiakat hívják gurkáknak. Az általuk hazaküldött keresetek képezik Nepál fő valutabevételét és egyben megélhetési forrását.

Földművelés Dhampusban
Földművelés Dhampusban

Hitélet
Nepáliak főként a hindu (kb. 80%) vagy buddhista (11%) vallásúak, de a gyakran összefonódó vallási praktikák miatt nem lehet élesen elkülöníteni, hogy ki hova tartozik. Mi nem is tulajdonítunk ennek akkora jeletőséget. A két vallás elemei gyakran olvadnak össze az itt élő emberek mindennapjaiban, gyakran egy templomban imádkoznak, csak különböző néven hívják az isteneiket. A különböző vallású emberek békésen élnek nálunk egymás mellett.

2006-ig  Nepál volt a világ egyetlen hindu királysága, aztán a hindu jelzőt kivették az elnevezésből, tekintettel arra, hogy más vallású emberek is élnek itt. Kisebb számú muzulmán (4%), kirati (3%) és keresztény (0.5%) közösség is él Nepálban.

Éghajlat
Nepál éghajlata alapvetően trópusi monszun. Az enyhe száraz telet forró nyár követi, majd a bőséges csapadékot hozó monszun évszak. A magasabb tengerszintfeletti magasság miatt, mint pl. Katmanduban 1300 m-en az időjárás jóval kellemesebb, az Indiában tapasztalható óriás meleg itt nem jellemző. Viszont télen már hűvös éjszakára is lehet számítani, akár fagypontig is süllyedhet a hőmérséklet. 2500  m-nél magasabban az éghajlat már hegyvidéki. A Himaláján túl pedig száraz, hűvösebb éghajlat jellemző. Ide már nem érnek el a csapadékot hozó monszunfelhők, amelyeket feltartóztatnak a magas hegyvonulatok.

Nepáli idő és naptár
Nepáli időszámítás sajátos eltérést mutat mind közép-európai időtől, mind a környező országokbeli időszámítástól. Az időeltolódás a közép-európai időhöz képest 3 óra 45 perc nyáron, és 4 óra 45 perc a téli időszámítás alatt. Nálunk nem különböztetünk meg téli-nyári időszámítást.

Nepálban általánosan elterjedt a nepáli ún. Bikram Sambat naptár használata. Ez a naptár 56 évvel és 8 hónappal jár előrébb, mint „normál”. Ugyanúgy 12 hónapból áll egy év, csupán az évkezdés április közepére esik. Tehát pl. 2009. január 1-én a nepáli naptár 2065. Poush (9.) hónap 17-ét írt.  Az emberek mindkét formát ismerik, de többnyire a nepálit használja mindenki és a hivatalos iratokban is ez szerepel.
Gondoljátok el, hogy néztek a fehérvári Okmányirodában, amikor a nepáli jogosítványom hivatalos magyar fordításában az  szerepelt, hogy 2038-ban születtem! Elég nehéz volt megmagyarázni...

Rövid történelem (szerk.alatt)
Nepálban nagyon sokféle (egyes statisztikák 103 féle) népcsoport - kaszt él jelenleg. Az őseik nagyrészt Indiából, Tibetből, Burmából, Kínából vándoroltak ide az évezredek során. Őslakosoknak tekinthetjük a kiráti nemzetséget Nepál keleti részén, a nevárokat a Katmandu-völgyben és a tharukat a Terai régióban.
A mai Nepál területén nagyon sokáig kis királyságok léteztek.

Fel