zaszlo

Nepáli idő:imamalom

Elérhetőségem:
welcome2nepal@
hotmail.com

Látnivalók Nepálban

Számos külföldi utazó állítása szerint, akikkel nálunk találkoztam, Nepál a világ egyik leglenyűgözőbb, a legtöbb élményt nyújtó országa. Mindig nagyon örülök, ha hasonló véleményeket hallok, de mitől is olyan vonzó ez a kis himalájai ország oly sokak számára?

Gazdag kulturális örökség

Nepál a festészet, a szobrászat, a fafaragás és az építészeti remekek széles skáláját kínálja a művészetek és a kultúra kedvelőinek.

Swayambunath stupa Kathamandu
Swayambunath stupa, Katmandu
Bhaktapur

A három történelmi királyváros Katmandu, Patan és Bhaktapur a számos évszámos műemlékeivel, palotáival, monumentális tereivel, szent helyeivel és templomaival, időtlen hagyományaival valóságos élő múzeumai a letűnt koroknak.

fafaragas
Patan Durbar Square
Faragott faablakok Katmanduban
Patan- Durbar Square

Nepál 8 az UNESCO által védettnek nyilvánított, a világörökség részét képező hellyel büszkélkedhet:

1. Swayambunath sztúpa 5. Pashupatinath
2. Bodhnath sztúpa 6. Kathmandu Durbar Square
3. Bhaktapur Durbar Square 7. Patan Durbar Square
4. Changunarayan 8. Lumbini (Buddha szülőhelye Nepál déli részén)
Pashupati Temple Kathmandu
Bodnath
Pashupatinath templom
Bodnath

Természeti kincsek

Az itteni élővilág sokféleségét tekintve Nepál a Föld egyik leggazdagabb országa. Ez a biológiai sokféleség főként az ország domborzati változatossága miatt alakulhatott ki. Nepál északon a Himalája 8000 méteres csúcsaitól, a délen alig 70 méteres síkságig terjed.
Az országot számtalan folyó szabdalja, melyek a Himalája gleccsereiből indulnak ki és mély völgyeket vájva végül a Hindusztáni-alföldön a Gangeszbe torkollanak. A Kali Gandaki folyó a világon az egyik legmélyebb kanyont vájta ki a Himalája csúcsai között.
Az éghajlat a domborzattól függően a trópusi monszuntól kezdve a szárazabb kontinentálson át a hegyvidékiig változik. A növényvilág ezért hol tundraszerű, máshol sivataghoz hasonló, vagy éppen trópusi dzsungelt idézi.
Az ország vadállományai is meglepően gazdag: tigris, leopárd, jak, orrszarvú, különféle majmok, medvék és más állatok élnek együtt több ezernyi madár, bogár és pillangófajjal.

Chitwan National parkFácán

 

 

 

 

 

 

 

Nepál kiterjedt természetvédelmi terüleinek köszönhetően már több veszélyezetett növény- és állatfajt sikerült megmenteni, mint Ázsia más területein.

Tigris

Az országnak 9 nemzeti parkja és 3 vadvédelmi rezervátuma van, melyek mind a hegyvidéki területeken, mind a déli Terai síkságon fellelhetők. Legtöbbjük könnyen megközelíthető kiépített úton és a kíváncsi látogatóknak testközelben mutatják be ezeket a természeti csodákat.

Jak

Jak

 

Trekking - túrázás 8000 méter magas hegyek között

 

A legtöbb ember, aki Nepálba látogat, nem hagyja ki, hogy a világ legmagasabb hegyei között kicsit barangoljon. Erre minden lehetőség adott, számos túraösvényen lehet végigmenni, akár az Everest alaptáborába (5000m) is felsétálhatunk.

Aki nem kívánkozik vagy nem bír ilyen magasságokig felmászni, annak sem kell kimaradnia a magas hegyek nyújtotta fenséges panorámából.

Alacsonyabb, könnyen elérhető helyekről (pl. Poonhill, Nagarkot) is fenséges kilátásban lehet részünk a himalájai hegyvonulatokra.

A túraösvények mentén kis fogadók, teaházak sora várja éjszakára a megfáradt túrázókat. Emellett a hegyi falvak lakóinak életébe is bepillantást nyerhetünk.

Legkedveltebb túraútvonalak leírása

Nayapul folyó

Fel

Más sportolási lehetőségek

Aki igazi kalandokra és kihívásokra vágyik, az nem is járhat ennél jobb helyen:

 

Terepkerékpározás   Rafting
Hegyikerékpározás
 
Vadvízi evezés
     
Everest repülés
 
Hegymászás
Sétarepülés az Everest-re
 
Hegymászás
     
Sikloernyőzés  
Szafari
Ejtőernyőzés
 
Dzsungelszafari a Chitwan Nemzeti Parkban
     
Sárkány
Sárkányrepülőzés

Pihenés, kikapcsolódás, spirituális feltöltődés

 

Ha egyszerűen csak pihenni és kikapcsolódni vágynál, erre is számos, kitűnő lehetőséget találsz:

Pokhara

Ez a kb. 150 ezres lélekszámú város Katmandutól 200 km-re nyugatra elsősorban csodálatos földrajzi fekvésével és kellemes éghajlatával lopja be magát a szívünkbe. 850 m magasságban egy alacsonyabb hegyekkel körülölelt völgyben fekszik egy kis festői szépségű tó, a Phewa-tó partján. A távolban az Annapurna hegység hófedte csúcsai fenséges panorámát nyújtanak. Az Annapurnához túrázóknak ez a város a kiindulópontja, ahová Katmanduból busszal vagy repülővel juthatunk el. A Phewa-tó partján, a Lakeside városrészben szállodák, panziók, éttermek, kávézók, üzletek hosszú sora található.

Csónakázás

Phewa-tó Pokharában

A tavon lehet csónakázni, és a tó közepén van egy kis sziget is apró templomocskával.
Felmászhatunk a tó melletti hegyen álló Világ Béke Pagodához (World Peace Pagoda), ahonnan remek kilátás nyílik az egész városra és környékére.

Béke Sztúpa

Világbéke Sztúpa (World Peace Stupa) a Phewa-tó mellett


Lehetőség van meditációs és jógakurzusokon való részvételre is, ha több napot is eltöltünk ezen a nagyszerű üdülőhelyen.

Pokhara és környéke

Érdemes egy rövid túrára menni egy közeli kis faluba, Sarangkotba (1592m), ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az Annapurna és a távolabb fekvő Dhaulagiri hegység csúcsaira. Aki itt marad estig vagy itt éjszakázik, egy romantikus napnyugta és napkelte látványában gyönyörködhet.

Sarangkot

Látkép Sarangkotból

 

Pokharától keletre kb. 15 km-re található a turisták által kevésbé látogatott Begnas- és Rupa-tó.
Jó idő esetén nagyon jót lehet itt úszni a tiszta vizű tóban, miközben élvezzük a csendet, és a gyönyörű tájat.

Begnaslake

Narayan a Begnas-tónál

Pokarában és környékén sok tibeti származású emberrel találkozhatunk, főleg ékszereket, kézműves termékeket árusító asszonyokkal. Ők Tibetből menekültek jó 50 évvel ezelőtt, mikor Kína megszállta azt, és sokan közülük a környéken telepedtek le, ahol saját falvaikban élnek az ő tibeti hagyományaik, szokásaik szerint. Nagyon szívesen fogadnak látogatókat, akik betekintést nyerhetnek az ő életükbe.

Tibeti tábor

Látogatás a Hyangja tibeti menekült táborban

 

Látogatás egy nepáli család otthonában

Aki igazi képet szeretne alkotni Nepálról, annak nem éppen a katmandui Thamel negyedben látottak alapján kéne véleményt formálnia. Ugyanis teljesen más az élet a turisták által kevésbé vagy egyáltalán nem látogatott vidékeken, városnegyedekben és falvakban.

Igazán jó alkalom lehet erre, ha egy nepáli ismerősünk otthonába látogatunk el, ahol többnyire együtt él több generáció.

Család

Anyukám Manishával

A nepáliak nagyon vendégszerető emberek és nagy megtiszteltetésnek veszik, ha a vendégükkel megoszthatják a mindennapi ételüket, a dhal baat tarkari-t és a hagyományos nepáli, bivalytejjel készült teájukat. Faluhelyen megnézhetjük pl. a rizsaratást ősszel.